#громадськемісце “Ціна спокійних ранків та інстаграмної кави – чиєсь життя”: у Кропивницькому вимагають гідного вшанування полеглих (ФОТО) #кропивницький #kropyvnytskyi

“Вони віддали за тебе життя. Віддай в памʼять про них хвилину свого часу”. Таку назву отримала тиха акція, яку ініціювали у Кропивницькому вдови полеглих воїнів. Починаючи з 8 серпня, рідні оборонців за підтримки небайдужих виходитимуть на площу Героїв Майдану, щоби власним прикладом привернути увагу до гідного вшанування героїв. Напрацювали активісти й низку вимог до влади. Детальніше про ініціативу читайте у матеріалі Точки доступу.

“Я зупиняюсь, а ти?”

О 09:00 8 серпня близько пів сотні активістів вийшли на головну площу міста. Вони тримали в руках портрети рідних, які загинули на фронті, та плакати з написами: “Я зупиняюсь, а ти?”, “Схили голову – згадай полеглих”, “Ціна спокійних ранків та інстаграмної кави – чиєсь життя”.

Вшануй героїв

Діти героїв

Рівно о 09:00, під час загальнонаціональної хвилини мовчання люди на хвилину перекрили рух центральною вулицею, змушуючи автомобілі зупинитися.

Зупинили рух

Так вони вирішили привернути увагу до загальнонаціональної хвилини мовчання. Адже донині у цей момент місто продовжувало звичайне життя, замість вшанувати героїв, – каже кропивничанка Оксана Бутурова.

Дружина військового

Я – дружина і мати військового. І чому я тут: у нас вже два роки о 9-й ранку хвилина мовчання, але наше місто про це забуває. Якщо ми бачимо, що в інших містах люди о 9-й ранку стають, стає транспорт, стає кожна машина, то в нас цього немає.

Дзвони пам'яті

Жінка додає, що рідним військових поки не вдалося узгодити це питання з міською владою.

Ми навіть пішли на такий крок, що можемо отримати штраф, але хочемо нагадати нашим містянам, що хвилина – це не так багато, щоб вшанувати загиблих.

Вдова героя

Болить те, що коли ти приїжджаєш в інше місто, там вшановують пам’ять захисників гідно. Потребу в цьому розуміють усі й зупиняються, де б вони не були. Тому хотілося б, щоб в нас теж це було започатковано. Це мають розуміти діти, дорослі…А влада, звісно, має нас в цьому підтримати, – каже дружина полеглого захисника Мар’яна Кощавська. 

Питання назріло давно

Активісти розповідають, що питання щодо гідної організації хвилини мовчання в обласному центрі назріло давно. Спочатку рідні військових обурювалися байдужістю містян, які не реагують на дзвони на площі, в соцмережах. А нині самотужки вирішили започаткувати нову традицію. 

Вшануй героїв

Волонтерка Тетяна Сила пройшла на площу віддати шану полеглим, а ще – підтримати рідних армійців та чинних воїнів.

Тетяна Сила

Маємо шанувати тих хлопців і дівчат, які загинули за нас. Завдяки їм ми можемо бачити ранок. Хочу підтримати і тих, хто нині на фронті. Вони мають бачити, що ми є. Ми сила, підтримка, надія на покращення, на перемогу. Тому ми тут. Ми закликаємо кожного, де б він не був, зупинятися в цю хвилину і вшановувати наших захисників.

Місто має шанувати своїх героїв

Ця акція – ініціатива дружин полеглих військових. На їхню думку, у Кропивницькому люди забули про війну та завдяки кому нині живуть спокійно. Активісти напрацювали вимоги й до місцевої влади.

Ми хочемо, щоб по місту озвучували загальнонаціональну хвилину мовчання, щоб люди розуміли, що треба зупинитися й віддати шану. Також спілкувалися з патрульною поліцією, вони не проти і з 17 серпня після дозволу міської ради перекриватимуть центральну частину дороги. Ще плануємо звернутися до торгових мереж, щоб вони у себе по внутрішньому радіо озвучували хвилину мовчання, – коментує дружина чинного військовослужбовця Яна Пшеніцина.

Дружина захисника

У міськраді обіцяють підтримати ініціативу людей. Днями чиновники планують врегулювати організацію хвилини мовчання у Кропивницькому.

Відповідно до цього рішення в цій організації буде задіяно багато людей. І працівники автотранспортних підприємств, і працівники закладів громадського харчування, торгівлі, культури, поліції, житлово-комунального господарства. Одним словом – наша сила в єдності, – коментує керівник відділу по роботі зі ЗМІ міськради Кропивницького Сергій Якунін. 

Міська рада

Забувати – риса пам’яті, а нагадувати – обов’язок совісті – говорить історик Юрій Митрофаненко. Ми не маємо права забувати про подвиг воїнів.

Це той мінімум, що ми можемо зробити для них – віддати шану тим, хто віддав життя за незалежність, соборність України і за наше спокійне життя в центральній частині України.

Історик

Акція “Вони віддали за тебе життя. Віддай в памʼять про них хвилину свого часу” триватиме у Кропивницькому до 29 серпня включно – до Дня памʼяті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Загиблі герої

Читайте також: “Найтяжче – говорити з рідними”. Розповідаємо, як працює відділ поліції на Кіровоградщині, що розслідує тяжкі злочини

Фото Олександра Козловського

ДЖЕРЕЛО