#громадськемісце Коли цьогоріч чекати на імунізацію диких тварин проти сказу на Кіровоградщині #кропивницький #kropyvnytskyi

Коли цьогоріч чекати на імунізацію диких тварин проти сказу на Кіровоградщині

Попри значне зростання захворюваності на сказ в Україні та на Кіровоградщині зокрема серед домашніх та диких тварин, профілактичну імунізацію останніх проводитимуть лише восени, як і раніше. Про це повідомили на журналістський запит кореспондентки “Без купюр” в Держпродспоживслужбі України. Чому так? Скільки випадків сказу зафіксували в області з початку року? Скільки людей постраждали від укусів тварин та проходять антирабічні щеплення? Відповіді на ці запитання читайте далі.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, з початку року на Кіровоградщині зафіксували 41 випадок сказу тварин. А загалом починаючи з минулого року захворюваність на сказ в нашій області зросла більше як удвічі. Аналогічна ситуація і в інших регіонах. У Харкіській області, зокрема, зафіксували смерть чоловіка від сказу. В березні у центрі Кропивницького блукала хвора на сказ лисиця, що підтвердило лабораторне дослідження патологічного матеріалу після її смерті.

.responsive1 { width: 300px; height: 250px; }
@media(min-width: 500px) { .responsive1 { width: 468px; height: 60px; } }
@media(min-width: 800px) { .responsive1 { width: 728px; height: 90px; } }


“На 24 травня 790 жителів області звернулися в заклади охорони здоров’я після укусів, подряпин та обслинення тварин. З них 224 людини проходять курс антирабічних щеплень. Зауважу, що за весь минулий рік 1835 жителів області звернулися в заклади охорони здоров’я, 590 з них проходили курс антирабчних щеплень”, – розповіла нашому виданню головна санітарна лікарка обалсті Надія Оперчук.

Як уже пояснювали фахівці, головними переносчиками вірусу є дикі м’ясоїдні тварини, кількість яких зростає через міграцію з зони бойових дій у безпечніші місця, достатню кормову базу, заборону полювання та санітарного відстрілу.

На запитання кореспондентки “Без купюр” з приводу профілактичних заходів на Кіровоградщині в управлінні пояснили, що готувалися до весняної імунізації диких тварин, які переносять сказ, однак поки що не отримали вакцин від держави.

Тому “Без купюр” звернувся із запитом до Держпродспоживслужби України і поцікавився ситуацією та чи плануються централізовані поставки приманок, коли та в якій кількості для Кіровоградської області. На що отримали відповідь, в якій зазначається – кампанію з імунізації диких тварин планують восени.

“Згідно з Планом протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні на 2024 рік, погодженим Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при Кабінеті Міністрів України, на території Кіровоградської області у 2024 році заплановано проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації м’ясоїдних тварин проти сказу”, – йдеться у відповіді Держпродспоживслужби на запит нашого видання.

Що ж до кількості вакцин, то Держпродспоживслужба лише планує закупівлю.

“Відповідно до Плану потреба у пероральній вакцині для проведення імунізації м’ясоїдних тварин проти сказу на території Кіровоградської області у 2024 році складає 337 497 доз вакцини. Остаточна кількість доз вакцини буде відома після проведення закупівель, які здійснюватимуться відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі» через систему електронних закупівель “ProZorro””.

У 2023 році фахівцям Держпродспоживслужби довелося вручну розкладати приманки з вакциною від сказу. Адже через повномасштабне вторгнення, як розповів в інтерв’ю “Без купюр” керівник Держпродспоживслужби Кіровоградщини Ігор Бойчук, використовувати літаки в цивільних цілях заборонено.

“Йдеться про 48 850 доз вакцини від сказу, яку розкладали на 1 954 км. кв. Кіровоградщини 108 бригад фахівців. Робочі групи обов’язково складалися не тільки з працівників Держпродспоживслужби, а й ветеринарних фахівців, представника відповідної територіальної громади (села), єгеря, мисливця, який знає, де лисячі нори. У той час, як кожен учасник щоденно задіяний й на інших важливих напрямках”, – розповілив  Головному управлінні Держпродспоживслужбі обалсті.

Довідково:

  • Зараження людини сказом відбувається не лише через укуси хворою твариною, а і внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизові оболонки. Тільки вчасно наданий комплекс антирабічної допомоги може вберегти постраждалих від смертельних наслідків.
  • У випадку укусу, ослинення, нанесення подряпин, інших пошкоджень безпритульною твариною з урахуванням небезпеки захворювання на сказ постраждалому рекомендовано терміново звернутися в лікувальний заклад і пройти обов’язковий курс антирабічної вакцинації.
  • Найпростіший захист – уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не чіпайте їх і, за можливості, уникайте зон, де вони можуть мешкати. Адже, наприклад, зграї диких собак можуть захищати свою територію і напасти першими.
  • Близько 40% жертв укусів імовірно здичавілих собак — діти віком до 15 років. Роз’яснюйте дітям про необхідність уникнення контактів з дикими та безпритульними тваринами.
  • Якщо є підозра, що домашня тварина захворіла, то необхідно негайно звернутися до Держпродспоживслужби у регіоні.

Підписуйтесь на нас у Facebook, Telegram, Youtube, Instagram. Сподобалася стаття? Пошир її на своїй сторінці:

ДЖЕРЕЛО