#громадськемісце На Кіровоградщині на “Хуторі Надія” відкрили новий музейно-театральний простір. ФОТО #кропивницький #kropyvnytskyi

На Кіровоградщині на “Хуторі Надія” відкрили новий музейно театральний простір

Новий музейно-театральний простір відкрили на території філії Центральноукраїнського обласного краєзнавчого музею – заповідника-музею І. К. Тобілевича (Карпенка-Карого) “Хутір Надія” вчора, 14 травня.

Фото Кіровоградської обласної ради

.responsive1 { width: 300px; height: 250px; }
@media(min-width: 500px) { .responsive1 { width: 468px; height: 60px; } }
@media(min-width: 800px) { .responsive1 { width: 728px; height: 90px; } }


Про це повідомляє пресслужба Кіровоградської обласної ради.

Мета простору – популяризувати театральну історію Кіровоградщини та розвивати в області подієвий туризм. Музейно-театральний простір використовуватимуть як майданчик для громадських організацій, державних чи приватних структур для проведення історичних, культурних, просвітницьких заходів.

“За словам директора Центральноукраїнського обласного краєзнавчого музею Бориса Шевченка, нова концепція роботи заповідника-музею І. К. Тобілевича – це поєднання трьох кластерів: славетної історії, чарівної природи та сучасності”, – йдеться в повідомленні.

Заповідник-музей “Хутір Надія”, музейно-природний заповідник “Тобілевичі” (село Арсенівка) та міський літературно-меморіальний музей І. К. Карпенка-Карого утворюють систему об’єктів, безпосередньо пов’язаних із театральною історією України. До того ж театр – родзинка туристичного потенціалу Кіровоградщини.

“Хутір Надія” – це будинок родини Тобілевичів; унікальна колекція предметів, які розповідають про життя і дальність родини; батькова хата, збудована у 1871 році Карпом Тобілевичем; комплекс поховань родини Тобілевичів та інше.

Природна пам’ятка – меморіальні дуби, посаджені корифеями українського театру та відомими діячами культури; рукотворне озеро з джерельним живленням; чумацька криниця; калинова алея (калину для якої Софія Тобілевич привезла з Асканії Нової); яскраві природні локації для фотосесій.

І до цього приєднується сучасна частина заповідника – новий музейно-театральний простір із конференц-залом для проведення семінарів, презентацій, майстер-класів, тренінгів, виставок тощо.

Борис Шевченко зауважив, що окремо проробляється питання проведення на території заповідника-музею “Хутір Надія” реабілітації військовослужбовців ЗСУ для відновлення їхнього ментального здоров’я.

Також під час відкриття музейно-театрального простору презентували краєзнавчо-туристичне видання “Тобілевичі” та осучаснений туристичний путівник Хутором Надія, розроблений Андрієм Домаранським.

Для відвідувачів провели оглядову екскурсію музейно-театральним простором, а потім актори Театру імені Марка Кропивницького зіграли на сцені літнього театру заповідника-музею сцени із п’єс Івана Карпенка-Карого.

Фото Кіровоградської обласної ради

Підписуйтесь на нас у Facebook, Telegram, Youtube, Instagram. Сподобалася стаття? Пошир її на своїй сторінці:

ДЖЕРЕЛО