#громадськемісце На Кіровоградщині вручну розкладуть приманки для диких тварин з вакциною від сказу #кропивницький #kropyvnytskyi

На Кіровоградщині вручну розкладуть приманки для диких тварин з вакциною від сказу

У травні на Кіровоградщині проведуть антирабічну кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин. На території області спеціальні бригади розкидатимуть приманки з вакциною.

Фото з телеграм-каналу Кіровоградської ОВА

.responsive1 { width: 300px; height: 250px; }
@media(min-width: 500px) { .responsive1 { width: 468px; height: 60px; } }
@media(min-width: 800px) { .responsive1 { width: 728px; height: 90px; } }


Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Приманки з вакциною розкидатимуть бригади, до складу яких входитимуть ветеринари Держпродспоживслужби, представники органів місцевого самоврядування, мисливських і лісових господарств на територіях громад області.

Приманки з вакциною розкладатимуть вручну на узліссях, узбіччях сільськогосподарських угідь та обабіч доріг.

Держпродспоживслужба нагадує, що принада виглядає як невеликий брикет та має запах м’ясокісткового борошна. Усередині знаходиться блістер із діючою речовиною (вакциною). Такі брикети безпечні як для людей, так і для тварин. Проте важливо не брати приманки в руки та не переміщувати, щоб вони приваблювали тварин.

Довідково. Сказ – гостре інфекційне захворювання тварин і людини. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку. Для людини, у разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги, смерть неминуча. Стовідсоткова смертність і серед тварин, невакцинованих проти сказу.

Нагадаємо, керівник ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук в інтерв’ю Без купюр” зазначив, що сказ циркулює в дикій природі, головні переносники вірусу сказу – дикі м’ясоїдні тварини, в основному це червона лисиця, буває єнот, шакал. Також носіями захворювання є вовк, борсук, ведмеді, білки та інші тварини.

Ліків проти сказу тварин не існує. Хвороба вражає центральну нервову систему і призводить до загибелі. Вихід із ситуації лише один – вакцинація.

З початку введення в Україні воєнного стану польоти під забороною та й за період повномасштабного вторгнення кампанія з пероральної імунізації відбулася вперше восени 2023 року. Тоді 108 бригад, шляхом наземного розподілу розповсюдили 48850 принад на загальній площі 1954 км2 області.

Підписуйтесь на нас у Facebook, Telegram, Youtube, Instagram. Сподобалася стаття? Пошир її на своїй сторінці:

ДЖЕРЕЛО