#громадськемісце Кава по-ірландськи: все, що потрібно знати про напій #кропивницький #kropyvnytskyi

Кава по ірландськи: все, що потрібно знати про напій

Серед гарячих напоїв, які зігрівають, потрібно виділити каву по-ірландськи. До переліку компонентів належить віскі Jameson. Тому каву, приготовану особливим чином, вважають алкогольним коктейлем. Гарячий напій подарує неперевершений смак, а також затишок під час холодів. Каву по-ірландськи активно готують не лише в Європі, але й далеко за її межами. Варто розглянути, якими ключовими особливостями характеризується напій і що потрібно знати тим, хто планує приємно здивувати своїх гостей ароматним коктейлем.

Історія появи рецепта кави по-ірландськи

Напій готують на основі арабіки. Сьогодні доступні ціни на віскі Jameson дають змогу отримувати смачний коктейль у себе вдома. До появи рецепта каву в багатьох країнах змішували з невеликою кількістю алкоголю. Проте одного зимового дня 1943 році в аеропорт «Шаннон» (Ірландія) повернувся пасажирський гідролітак. Він прямував до Нью-Йорка. Однак через складні погодні умови змушений був приземлитися в Ірландії. Пасажирам, що втомилися і змерзли, шеф-кухар аеропорту Джо Шерідан запропонував каву арабіку, в яку попередньо додав терпкий віскі, що мав подарувати тепло. Коли хтось із пасажирів запитав, як називається смачний напій, шеф-кухар відповів, що це кава по-ірландськи.

Вже через 2 роки аеропорт «Шаннон» зачинили. Тому Джо Шерідан змінив місце роботи. Він почав працювати в іншому аеропорту Ірландії. Тут шеф-кухар готував каву з віскі всім охочим пасажирам. Одного разу серед них виявився американський журналіст, який, надихнувшись неперевершеним смаком, випустив кілька статей в США, присвячених каві по-ірландськи. Публікації неабияк зацікавили новиною про оригінальний напій. Доволі стрімко коктейль з віскі завоював нечувану популярність. Згодом Джо Шерідан перебрався до США, де продовжив готувати ароматний напій на основі арабіки та віскі. На сайті МАУДАУ пропонують Jameson. Кава по-ірландськи має містити саме цей алкоголь.

Як приготувати коктейль в домашніх умовах

Важливо правильно вибрати інгредієнти. Для отримання напою з насиченим ароматом рекомендують вибирати фільтр-каву (арабіку).
Що знадобиться для приготування:

  • 45 мл віскі Jameson;
  • 5 г тростинного цукру;
  • 50 мл вершків жирністю 33%;
  • 100 мл фільтр-кави.

Потрібно взяти високий келих і налити в нього арабіку. Потім необхідно додати цукор. Все слід ретельно перемішати, а після цього додати віскі. Вершки разом з кубиком льоду потрібно збити шейкером, щоб утворилась пружна пінка. За допомогою барної ложки її акуратно переміщають на поверхню напою. Кава по-ірландськи готова для вживання. Влітку можна відійти від класичного рецепта й подати популярний напій з віскі в охолодженому вигляді.

Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоровʼяНадмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоровʼя
Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоровʼя

ДЖЕРЕЛО