Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Кропивницький етногурт YELKA презентував нову пісню – Громадське Місце Кропивницький

#громадськемісце Кропивницький етногурт YELKA презентував нову пісню #кропивницький #kropyvnytskyi

Кропивницький етногурт Yelka презентував нову пісню

Етногурт YELKA з Кропивницького презентував нову пісню “Дувай-ва”. В її основу лягла давня веснянка, яку етнопроєкт “Баба Єлька” записав в одному із сіл Кіровоградщини.

.responsive1 { width: 300px; height: 250px; }
@media(min-width: 500px) { .responsive1 { width: 468px; height: 60px; } }
@media(min-width: 800px) { .responsive1 { width: 728px; height: 90px; } }


“Зазвичай ми обираємо основу для майбутнього релізу серед сотень пісень, записаних в етнографічних експедиціях проєкту “Баба Єлька”. Однак ця пісня до нас потрапила майже випадково. Настя Павлівна Зеленько – одна із топових респонденток проєкту. Ми від неї привезли незліченну кількість матеріалу. Якось увечері Світлана Буланова, співзасновниця проєкту та вокаліста YELKи зателефонувала Насті Павлівні, котра і наспівала “Дувай-ву”, – розповів етногурт.

“Дувай-ва” – вегетативна веснянка, її співали від перших польових робіт та аж до зелених свят. Такі пісні співали під час велелюдних толок.

“Вона допомагає тримати темп, надихає, смішить, підіймає настрій. Мелодія пісні – проста, як двері, кожен може повторити мотив. І саме в цьому її магія”.

Цю пісню вже неодноразово виконували майже під час усіх активностей “Баби Єльки”.

“Вона просто не могла не отримати нове життя. Ми навмисне відійшли від закрученого звуку у бік качового, більш рокового звучання. У своїх піснях ми не змінюємо вокальну мелодію, намагаємось витримувати початковий темп та повторити манеру співу, вимову слів у пісні саме так, як ми її отримали від реципієнта”, – зауважує етногурт.

Довідково:

Гурт YELKA (Єлька) – етногурт з Кропивницького, який грає музику, засновану на старовинних українських народних піснях. Назва гурту – це ім’я бабусі вокалістки. Світлана перейняла від неї багато пісень, рецептів страв, традицій тощо. Гурту притаманні риси інді, року та електронної музики. Крім власне етніки, яка завжди лежить в основі.

Склад гурту:

  • Макс Величко – аранжування, гітара. Брав участь як музикант у складі багатьох гуртів України та за кордоном, а також є співавтором рок-опери “Тарас Бульба”;
  • Світлана Буланова – вокал. Співзасновниця етнографічного проєкту “Баба Єлька”, людина, закохана в український побут, традиції, а особливо – в пісні;
  • Макс Діденко – барабани. Учасник багатьох гуртів, надійна опора гурту та незмінний його учасник.

Послухати пісню можна на таких платформах:

Підписуйтесь на нас у Facebook, Telegram, Youtube, Instagram. Сподобалася стаття? Пошир її на своїй сторінці:

ДЖЕРЕЛО