Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Кропивницький: військовий з Полтави розповів про шлях російськомовного фотографа до українського письменник. ФОТО – Громадське Місце Кропивницький

#громадськемісце Кропивницький: військовий з Полтави розповів про шлях російськомовного фотографа до українського письменник. ФОТО #кропивницький #kropyvnytskyi

Кропивницький: військовий з Полтави розповів про шлях російськомовного фотографа до українського письменник

Письменник, фотохудожник та військовослужбовець із Полтави Віталій Запека представив у Кропивницькому в обласній бібліотеці для юнацтва імені Євгена Маланюка свої книжки про війну та історії для дітей, видані напередодні та після повномасштабного вторгнення. Про це йдеться на сайті Кіровоградської обласної ради.

.responsive1 { width: 300px; height: 250px; }
@media(min-width: 500px) { .responsive1 { width: 468px; height: 60px; } }
@media(min-width: 800px) { .responsive1 { width: 728px; height: 90px; } }


Майже всі описані історії мають життєві підґрунтя. Віталій Запека на війні з 2015 року. До служби в АТО він був одним із найбільш рейтингових фотохудожників України, тож і у військо взяв із собою фотоапарат.

«Коли я виставляв знімки зі Сходу на своїх сторінках у соціальних мережах, читачі просили поділитися описом того, що я бачу, – розповів Віталій Запека. – Так з’явились тексти з фотографіями. Поступово почали з’явилися тексти без фотографій – нариси та оповідання».

Книжки Віталія Запеки – історії про життя, війну та людей. Його творам властиві психологізм, іронія, гумор і одночасно філософські роздуми та думки.

За антивоєнний роман 2019 року «Цуцик» (де всі жахи війни постають очима собаки) Віталій Запека був номінований на Шевченківську премію. Воєнно-сатиричний роман «Герої, херої та не дуже» (2020) відзначено Міжнародною літературною премією «Воїн світла». Крім того, за цим романом Дніпровський національний театр імені Т. Г. Шевченка поставив виставу «Пригоди НЕбравого вояка Шрамка».

Зараз письменник-військовий відновлюється після поранення, отриманого під Мар’їнкою. Під час відпустки він завітав до Кропивницького, з яким у нього пов’язані приємні спогади початку письменницької кар’єри. Серед книжок, які автор представив у нашому місті, окремо виділяються дитячі історії «Полінка» (2022) і «Полінка в країні Дурниць» (2023) – їх Віталій Запека написав для своєї онуки.

«Так трапилось, що моя мама надто рано пішла з життя, і моя донька не мала спільних спогадів зі своєю бабусею.  Знаходячись у різних небезпечних місцях, я зрозумів, що моя новонароджена онука може не мати спільних спогадів із дідусем. Тому, сидячі в окопі під канонадою, я вирішив записати наші спільні з онукою спогади наперед. Але в цій історії немає жодного слова про війну, в книжках про «Поліну» лише смішні, радісні, світлі дитячі історії», – пояснив письменник. 

Під час презентації книжок в обласній бібліотеці для юнацтва імені Євгена Маланюка Віталій Запека розповів про свій шлях від російськомовного полтавського фотографа до українського письменника, про свою любов до літератури, про службу в Збройних Силах України (від 25 лютого 2022 року він знову став на захист України в лавах 116 батальйону територіальної оборони, позивний – «Спілберг»). Крім багатьох шанувальників творчості Запеки на зустріч із письменником також завітали учні 10 класу комунального закладу «Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат Кіровоградської обласної ради».

Підписуйтесь на нас у Facebook, Telegram, Youtube, Instagram. Сподобалася стаття? Пошир її на своїй сторінці:

ДЖЕРЕЛО