#громадськемісце Вербна неділя 2024: що категорично заборонено робити, забобони і прикмети #кропивницький #kropyvnytskyi

Вербна неділя 2024: що категорично заборонено робити, забобони і прикмети

Розкажемо, що треба робити у Вербну неділю і як передбачити погоду на літо.

Вже завтра, 28 квітня, віряни відзначатимуть Вербну неділю, коли Ісус Христос прийшов Єрусалим. Цей день потрібно присвятити Богу – піти до храму на службу, освятити гілки верби. Окрім цього в народі існують повір’я і правила, які не можна порушувати. Розкажемо, що не можна робити у Вербну неділю, а що потрібно зробити обов’язково.

Вербна неділя: заборони і забобони

Цього дня забороняється:

  • виконувати тяжку роботу;
  • сваритись і лихословити;
  • злитись і ображатись;
  • надмірно споживати їжу, веселитись;
  • займатись шиттям, вишивкою.

Якщо на Вербну неділю припадає родинне свято, то святкування потрібно зробити тихим, без надмірних веселощів, гучної музики.

Крім того, заборона накладається на їжу через пост, який триває до Пасхи. Не можна вживати рибу, м’ясо, яйця, молоко і молочні продукти. Їжа повинна бути простою і з рослинних інгредієнтів.

Заборонено у Вербну неділю саджати город. Пояснюється це тим, що все посаджене буде погано рости і не дасть очікуваного врожаю.

Що потрібно робити на Вербну неділю?

В першу чергу в цей день йдуть до церкви на святкову службу, освячують гілочки верби. Ці гілочки – символ перемоги життя над смертю. Освячену вербу кладуть за ікони і зберігають протягом всього року.

Старі гілки не викидають. Їх потрібно спалити. Вважається, що так все погане йде разом зі старими сухими гілками.

Освячені гілки верби – є символом життя, тому потрібно злегка побити по спині всіх рідних. Це надасть здоров’я і сил людині.

В народі існує повір’я, що освячена верба може захистити будинок і родину від вогню і води. Тому гілки зберігають до Вербної неділі наступного року.

Вербна неділя 2024: прикмети

В народі існує кілька цікавих спостережень, які дозволяють передбачити погоду на найближчі тижні.

У Вербну неділю є наступні прикмети:

  • якщо сховались метелики, буде холодно і похмуро;
  • якщо не зацвіли кульбаби, буде посуха влітку;
  • якщо йде дощ, буде тепло вже найближчими днями;
  • небо рясно всипане зірками – буде багатий врожай.

Крім того, вважається, що можна передбачити погоду на все літо. Якщо світанок на Вербну неділю безхмарний і ясний, буде тепле літо.

ДЖЕРЕЛО