Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Велика хоральна синагога у Кропивницькому – Громадське Місце Кропивницький

#громадськемісце Велика хоральна синагога у Кропивницькому #кропивницький #kropyvnytskyi

Велика хоральна синагога у Кропивницькому

Серед численних архітектурних пам’яток, що прикрашають Кіровоградську область, особливе місце займає Велика хоральна синагога в Кропивницькому. Ця унікальна споруда не лише вражає своїми архітектурними формами, але й є живим свідком багатовікової історії єврейської громади міста.

Розташована за адресою вулиця Віктора Чміленка, 90/40, синагога являє собою величний архітектурний ансамбль, виконаний в еклектичному стилі з елементами мавританського стилю романтичного напрямку. Заснована наприкінці XIX століття, вона відразу стала центром духовного життя та культурного розвитку єврейської громади Єлисаветграда (нині Кропивницький).

Синагога вражає своєю архітектурною величчю та гармонією форм. Двоповерхова будівля синагоги спроектована з дотриманням усіх канонів і традицій єврейської архітектури, водночас відображаючи впливи еклектики, які були популярні в той час. Фасади оздоблені детально виробленими декоративними елементами, які надають споруді особливої урочистості.

З роками Велика хоральна синагога стала не лише місцем для релігійних обрядів, а й значним осередком єврейської культури, освіти та благодійності. Тут проходять важливі культурні заходи, зустрічі громади та різноманітні освітні програми.

Значення синагоги для історії та культурної спадщини Кропивницького та України в цілому неможливо переоцінити. Це не лише архітектурний шедевр, але й символ стійкості, віри та культурної ідентичності єврейської громади в регіоні. Відвідування Великої хоральної синагоги в Кропивницькому стане незабутнім досвідом для кожного, хто цікавиться історією, архітектурою та культурою.

ДЖЕРЕЛО