#громадськемісце Кропивницький апеляцiйний суд залишив Романа Червiнського пiд вартою #кропивницький #kropyvnytskyi

Кропивницький апеляцiйний суд залишив Романа Червiнського пiд вартою

У Кропивницькому апеляцiйному судi 8 травня продовжили розглядати справу колишнього виконувача обов’язкiв командира частини ССО Романа Червiнського.

Про це повiдомляє Суспiльне, передає Златопiль.

Адвокати клопотали про перенесення розгляду судових засiдань з Кропивницького у Київ, зокрема у Печерський чи Шевченкiвський райсуди. Верховний суд їм вiдмовив, бо Романа Червiнського пiдозрюють у вчиненнi злочину на територiї Кропивницького району.

Крiм цього, адвокат розказав про умови тримання пiдзахисного у кропивницькому слiдчому iзоляторi.

“У понедiлок, 6 травня, я зустрiчався з Романом Червiнським у СIЗО. Умови перебування там набагато гiршi, нiж у вiддiлi забезпечення досудового розслiдування. Попри це вiн не скаржиться. Його утримують у пiдвальному примiщеннi, де температура повiтря не пiдвищується до +20 градусiв. Це примiщення старої виправної колонiї. Тому я не виключаю, що, можливо, будемо ставити питання про його переведення звiдти. Звичайно, це залежатиме вiд його особистого бажання та безпекової ситуацiї”.

Про що клопотали адвокати Червiнського

О 14:15 суддя Петро Ремез оголосив засiдання вiдкритим. З шести захисникiв Червiнського участь у ньому брали четверо.

“На засiданнi має бути ключовий свiдок”. Адвокат Червiнського про продовження розгляду справи у кропивницькому судi

Засiдання почали з клопотання про запрошення як свiдка генерала Вiктора Ганущака, який був керiвником пiдозрюваного на час операцiї. Зi слiв адвоката Андрiя Йосипова, вiн би засвiдчив, що пiдзахисний все робив не самовiльно, а пiдтвердив, що це iнiцiатива СБУ. Червiнський сказав, що Ганущак спецiально для суду приїхав зi Львова. Суддя Петро Ремез вiдмовив у задоволеннi клопотання.

Пiсля цього перейшли до розгляду апеляцiйної скарги адвокатiв Романа Червiнського на дiї суддiв Кiровоградського районного суду 19 квiтня. Зi слiв адвокатки Людмили Куси, тодi прокурор погодив автоматичне продовження арешту Червiнському. При цьому обвинуваченому не забезпечили права на захист, бо рiшення ухвалили без присутностi адвокатiв.

30 квiтня Кропивницький апеляцiйний суд почав розгляд цiєї скарги.

“Мiй пiдзахисний має право з моменту оголошення пiдозри, щоб поруч був адвокат. На засiданнi були п’ятеро представникiв держави, якi не подбали про присутнiсть захисника. Ми вважаємо, що це є грубим порушенням права на захист, ця ухвала пiдлягає скасуванню”.

О 18:20 засiдання триває. Адвокати Червiнського наполягають про скасування рiшення Кiровоградського районного суду. Вважають його незаконним, бо можливiсть провести засiдання за участi адвокатiв була.

Прокурор Вiктор Кобець заперечив. Пояснив, що 19 квiтня через повiтрянi тривоги можливостi провести засiдання не було. Тому запобiжний продовжили автоматично, а клопотання вiн подавав ранiше, 12 квiтня. За його даними, зiбрали достатньо доказiв вини Червiнського. Назвав данi з показiв вiйськового керiвництва та керiвництва операцiї.

Адвокат Глоба говорив, що росiйськiй сторонi не було вiдомо про конкретний аеродром. Канатове був одним з трьох, куди планувалося залучення росiйського лiтака. Роман Червiнський зачитав покази свiдка, який розповiдав, що загиблий на аеродромi нiколи не ходив в укриття. Так було i 22 липня 2022 року.

Засiдання тривало понад шiсть годин. Колегiя суддiв Петро Ремез, Руслан Бондарчук та Вiринея Кабанова вирiшили апеляцiйнi скарги адвокатiв Людмили Куси та Андрiя Йосипова залишити без задоволення. Ця ухвала оскарженню не пiдлягає.

Наступне засiдання у цiй справi має вiдбутись 24 травня у Кiровоградському районному судi.

Історія по судовій справі Червінського в Кропивницькому:

Пiсля завершення досудового розслiдування в Києвi, справу передали у Кiровоградський районний суд. 

На першому засiданнi 12 квiтня, в Кропивницькому суд прийняв рiшення перенести засiдання через неявку потерпілих. 17 квiтня прийняли рiшення розглядати справу колегiально, у складi трьох суддiв: Iгора Гершкула, Iрини Бойко, Олександра Квiтки. 18 квітня захист клопотав про відвід суддів, через порушення під час обрання колегії суддів. 19 квітня присутнім повідомили, що засідання перенесуть, про що повідомлять додатково. Але в понедiлок, 22 квітня, адвокатами було отримано ухвалу, згiдно з якою у п’ятницю пізно ввечерi суд продовжив строк тримання Червiнського пiд вартою до 17 червня включно.30 квітня в Апеляційному суді розглянули скаргу адвокатів на продовження терміну тримання під вартою Романа Червінського.

Кропивницький апеляцiйний суд залишив Романа Червiнського пiд вартою

Оцінити цей запис

ДЖЕРЕЛО