#громадськемісце Співи для дорослих у Кропивницькому: про унікальний проєкт, який підтримує ментальний стан #кропивницький #kropyvnytskyi

Співи для дорослих у Кропивницькому: про унікальний проєкт, який підтримує ментальний стан

Сьогодні хто як може намагається підтримати своє ментальне здоров’я, шукає різні можливості для цього і часто люди звертаються до мистецтва, як до терапії. Адже часто підсвідомі почуття та емоції легше викласти у творчості, ніж виразити словами. Малювання, танці, співи рятують нашу психіку від страшної реальності.

Про один з таких загальноміських соціально-просвітницьких проєктів – хор для дорослих, який діє у Кропивницькому музичному фаховому коледжі, й піде сьогодні мова на сайті Златопіль.

Ця унікальна ініціатива була створена щоб підтримувати психологічне здоров’я, а також допомагати людям, які колись займалися музикою, або навпаки ніколи не співали, але мріяли це робити, нарешті здійснити свою мрію і поринути в чарівний світ співу. І це все безкоштовно.

Як виникла така ініціатива

Почалося все з легкої руки творчої та ініціативної керiвниці дитячого хору “Зоринка” студiї педпрактики Кропивницько музичного фахового коледжу, координаторки проєктiв “Молитва вустами дiтей”, “Рiздвяний хор”, “Спiваймо разом”, “Передрiздвяна звiстка”, Алли Татарової. Яку студенти коледжу називають “енерджайзером” та акумулятором найкреативніших ідей.

Підтримкою педагога в реалізації цього задуму, стала команда студентів 4-го курсу відділу хорового диригування, для яких цей проєкт став своєрідною практикою, як для майбутніх керівників аматорського колективу.

“Ми швидко пiдхопили цю iдею Алли Іванівни, бо коли ми випускаємося, то отримуємо диплом диригента, викладача ансамблю й аматорського колективу i для нас це прекрасна практика. Під час репетицій інодi було складно, адже це займає багато часу, але енергія Алли Іванівни та учасників хору нас завжди надихала і ми не могли це полишити, а особливо радісно було, коли побачили результат”, – каже студентка 4-го хорового Ельвіра Чайковська.

Проєкт “Різдвяних хор”

Пані Алла розповіла що така ідея зріла вже давно і схожий проєкт реалізовувався серед батьків учнів студії.

“В 2021 році батьки спiвали разом з дiтьми “Щедрiвку” Євгенiї Бондар. Там була й хореографiя і чотириголосся. Ми провели благодiйний концерт і на зібрані гроші зробили дзеркальну стiнку в хоровому класi. Це було перед вторгненням, у січні 2022 року”.

А вже 1 листопада 2023 року, Алла Татарова з своєю командою запустили загальноміський проєкт хорового співу “Рiздвяний хор” для дорослих.

Пілотну когорту з 30 учасників хору набрали по соцмережам та серед батьків і знайомих. Першими прийшли тi, хто не побоявся. Це були люди, якi колись спiвали в шкiльному хорi, або в дитинствi займалися музикою.

“Я сама випускниця студiї педагогiчної практики і ранiше виступала в складi хору “Зоринка”. Восени побачила оголошення про набiр до “Рiздвяного хору”. I це була можливість повернутися до того, що менi подобалося ранiше, а саме до хорового спiву. Зараз ми виконуємо не лише народнi пісні, а й композицію мого улюбленого гурту “Kozak System”. Для мене участь в проєкті – це можливість поринути в свiт музики i бути ближчою до нашої культури, адже зараз, як нiколи, важливе занурення в нашу ідентичність”,- розповідає вчителька англiйської мови Iрина Стойкова.

Учасники хору мають різний фах, часто зовсім непов’язаний з музикою. Художники, вчителі, майстри різних спеціальностей, журналісти, держслужбовці. Об’єднує всіх одне – бажання співати.

“Моя дитина ходила на педпрактику до Алли Iванiвни i їхня дiяльнiсть була мені до душi, тож коли з’явилася можливість прийти заспiвати в такий складний час, я з радістю долучилася. Наша родина дуже спiвоча, але виявилося, що спiвати в хорi це iнше. Ми звикли сприймати твір в одному виконаннi, а тут слiд дотримуватися загального ритму, правильно дихати, знати коли підсилити звук, коли зменшити, тримати свою партію, чути своїх сусідів по хору”, – розповідає закрiйник, приватний пiдприємець по iндивiдуальному пошиттю одягу Олена Вiкторова.

Вже на початку проєкту запланували, що виступ буде саме на Різдвяні свята. За словами педагога, кожен проєкт має часовий промiжок.

“Ми ставимо за мету кожнi три мiсяцi робити програму, так працють професiйнi колективи. Коли є чіткі кордони, це стимулює людей продуктивно працювати”.

З репертуаром теж проблем не виникло, адже тематика вже була зрозуміла.

“Ми обрали нескладні рiздвянi пiснi. До репертуару включили автентичну колядку нашого регіону “По всьому свiтi стала новина”, додали трьохголосся та використали її як обов’язковий твір на обласному конкурсі диригентів “Я-диригент”, який провели серед студентів та учнів  вперше. Переможець якого вже диригував великим зведеним хором учасників різдвяного концерту “Передріздвяна звістка”, частинкою якого стали й нашi учасники».

Потім проєкт презентували в Обласній універсальній науковій бібліотеці Дмитра Чижевського.

“Ми хотіли, щоб мiстяни побачили чого ми навчилися – це було дуже важливо для моїх хористiв. Ми скористалися iнтерактивом – роздали паралельно слова пiсень глядачам i вони спiвали разом з нами. Нас перебивали тривоги, але ми доспiвали до кiнця”, – каже Алла Іванівна.

[embedded content]

Робота над проєктом “Співаємо разом”

Пілотний загальноміський проєкт виявився вдалим. Задоволені були всі – й хористи, й ініціатори.

“Ми зрозумiли, що в нас є сили і що навіть збираючись раз на тиждень, можна отримати результат. Студенти спитали, чи не зупинимося ми на цьому i менi не залишилося нiчого робити, як оголосити наступний проєкт”, – розповідає кураторка проєкту.

Багато учасників залишилося з першого проєкту, велику роль зiграло «сарафанне радiо» – прийшли знайомi знайомих.

“Потрапив у проєкт завдяки кумі, яка вже співала в Різдвяному хорі. Прийшов спробувати i менi дуже сподобалося. Я вже досягнув певного результату: навчився краще співати, але треба й далi цим займатися. А ще я отримую від процесу задоволення, тому й далi планую спiвати в цьому хорi”, – каже головний спецiалiст вiддiлу пресслужби Кiровоградської облради Сергiй Копотiєнко.

“Я шукала хоровий колектив, де зможу співати. І коли побачила iнформацiю про цей проєкт і подивилася попереднiй «Рiздвяний хор», менi все дуже сподобалося: атмосфера, керiвник, люди, музика. Я розумiла що буде класно, але не знала, що настільки рiзноманiтно і яскраво! Голоси, люди, талановита молодь. Керiвник з натхненням ставиться до своєї працi, притягує як магнiт та виявляє в людинi найкраще”, – ділиться пенсіонерка, в минулому інженер-технолог Лідія Ткачова.

Про вибір репертуару

“Вже коли ми робили «Рiздвяний хор», то я бачила, що цей проєкт можна буде презентувати на святі хорового співу “Молитва вустами дітей”. Єдине, що репертуар не пiдходив на травень. Тож пісні на наступний проєкт шукали разом. Першу ми обрали спонтанно, головне, щоб твiр був знайомий і щоб люди, якi не мають музичної освiти, не боялися”, – розповіла координаторка проєкту.

Так почали працювати над твором “Ой чий то кінь стоїть”.

“Далі хотiлося щось незвичне, сучасне. Думали абопісню гурту “Без обмежень” або “Kozak System” – зупинилися на останньому. А третьою піснею обрали запальну “Самбу”. Менi хотiлося показати людям, що вони можуть співати та  рухатися одночасно, а це доволі складно буває робити в групі”.

Чи складно працювати з аматорами, які іноді фальшивлять

“Я працюю в дитячому хорi, то мені нескладно. Доросла людина краще розумiє, нiж дитина. Дiтям треба пояснювати образно i їм легше скопiювати, а дорослий i копiює i розумiє”,- каже пані Алла.

Студенти розповіли, що з дорослими їм працювати виявилося легше, ніж з дітьми.

“Дiти швидко спримають матерiал, але вони дуже енергiйні, швидко відволікаються, а дорослi знають для чого прийшли, вони вмотивовані. На дорослому хорi крутi люди, крутi iдеї і кожен з нас отримує кайф. Всi стараються, класно спiвають – цей проєкт доказує, що кожна людина може спiвати i талант не обов’язково повинен бути з народження, вiн може бути вихований наполегливою працею”, – зазначає студентка 4-го курсу хорового диригування Ельвiра Чайковська.

Результат від проєкту

В будь-якому проєкті головне це досягнення головної мети і в кожного вона своя.

“Я знайшла тут друзiв, колег, людей, якi пiдтримують мої починання, цiкавi iдеї, яких в мене купа. I працюючи в рiзних галузях, люди можуть допомагати один одному. Працюючи в проєкті я бачу, що кожен чимось допомагає. Хтось з костюмами, iншi малюють декорацiї, підтримують інформаційно, надають фізичну допомогу, адже ми робимо загальну справу”, – розповідає координаторка проєкта Алла Татарова.

Колектив згуртувався, кожен хоче зробити свій внесок в загальну справу. Самі хористи і рекламні афіші виготовляють, і костюми шиють.

“Якщо людина робить це вiд серця, задля популяризацiї української музики, то чому я не можу зробити свiй вклад. Я пошила 15 спiдниць, i це було в задоволення, адже ці костюми вже вдруге знадобилися для виступу”, – розповідає учасниця хору Олена Вiкторова.

І для студентів проєкт став корисним, вони розкрилися, стали впевненiшими, відповідальними, адже одна справа працювати з дiтками, iнша з дорослими.

І головне, що всі отримали можливість відволіктися від війни, підтримати своє ментальне здоров’я, отримати необхідні ресурси для життя.

“Я мрiяв потрапити в якийсь колектив, адже все життя спiвав: у школi, в семiнарiї, в чоловiчому й жiночому хорах, у секстетi, а в унiверситетi спiвав i диригував. Це було давно, але тут нарешті трапилася така можливiсть. Для мене наш хор – це певний ресурс. Кожен має свою професiю i часом, щоб мати для неї новi сили, треба самому звідкись їх брати. Хор – це один з елементiв своєрiдного перезавантаження”, – ділиться соліст хору, протоiєрей Iван Шубин.

Прем’єра пісні гурту “Kozak System” “Українське сонце” відбулася під час хорового свята “Молитва вустами дітей”, 11 травня. Вона виявилася вдалою. А вже 15 травня хор не лише заспіває всі пісні, які готував у цьому році, а й презентує всіх учасників колективу з їхніми захопленнями та вподобаннями.

[embedded content]

Плани на майбутнє.

“Ми бачимо позитивний результат, і надалі будемо працювати з дорослими, бо менi самій це цiкаво.  Можливо це будуть нові люди, адже в дорослих свої справи та виклики.

Цей колектив не для того, щоб бути взірцем і він не лише про співи, це проєкт для підтримки ментального здоров’я, а також для тих, хто хоче знайти нових друзів, кому не вистачає спiлкування, хто хоче подолати свої страхи, здійснити мрію”.

Під час розмови у пані Алли виникало ще купа нових ідей і стає зрозумілим, що наступного року можливо у музичному фаховому коледжі буде діяти не лише хор для дорослих, а й народний аматорський колектив або ще щось незвичайне і дуже цікаве, зважаючи на плани  креативного та енергійного керівника. І кожен кропивничанин зможе отримати для себе безкоштовне культурне задоволення.

Олена Шендеровська

Співи для дорослих у Кропивницькому: про унікальний проєкт, який підтримує ментальний стан

Оцінити цей запис

ДЖЕРЕЛО