Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
У Кропивницькому вiдбулася зустрiч з українським “Спiлбергом” – Громадське Місце Кропивницький

#громадськемісце У Кропивницькому вiдбулася зустрiч з українським “Спiлбергом” #кропивницький #kropyvnytskyi

У Кропивницькому вiдбулася зустрiч з українським “Спiлбергом”

Письменник, фотохудожник та вiйськовослужбовець iз Полтави Вiталiй Запека представив у Кропивницькому свої книжки про вiйну та iсторiї для дiтей, виданi напередоднi та пiсля повномасштабного вторгнення.

Зустрiч вiдбулася в обласнiй бiблiотецi для юнацтва iменi Євгена Маланюка, iнформує Златопiль.

Майже всi описанi iсторiї мають життєвi пiдґрунтя.

Презентацiя вiдбулась за пiдтримки Центральноукраїнського обласного краєзнавчого музею.

Вiталiй Запека на вiйнi з 2015 року. До служби в АТО вiн був одним iз найбiльш рейтингових фотохудожникiв України, тож i у вiйсько взяв iз собою фотоапарат.

«Коли я виставляв знiмки зi Сходу на своїх сторiнках у соцiальних мережах, читачi просили подiлитися описом того, що я бачу, – розповiв Вiталiй Запека. – Так з’явились тексти з фотографiями. Поступово почали з’явилися тексти без фотографiй – нариси та оповiдання».

Книжки Вiталiя Запеки – iсторiї про життя, вiйну та людей. Його творам властивi психологiзм, iронiя, гумор i одночасно фiлософськi роздуми та думки.

За антивоєнний роман 2019 року «Цуцик» (де всi жахи вiйни постають очима собаки) Вiталiй Запека був номiнований на Шевченкiвську премiю. Воєнно-сатиричний роман «Герої, херої та не дуже» (2020) вiдзначено Мiжнародною лiтературною премiєю «Воїн свiтла». Крiм того, за цим романом Днiпровський нацiональний театр iменi Т. Г. Шевченка поставив виставу «Пригоди НЕбравого вояка Шрамка».

Зараз письменник-вiйськовий вiдновлюється пiсля поранення, отриманого пiд Мар’їнкою. Пiд час вiдпустки вiн завiтав до Кропивницького, з яким у нього пов’язанi приємнi спогади початку письменницької кар’єри. Серед книжок, якi автор представив у нашому мiстi, окремо видiляються дитячi iсторiї «Полiнка» (2022) i «Полiнка в країнi Дурниць» (2023) – їх Вiталiй Запека написав для своєї онуки.

«Так трапилось, що моя мама надто рано пiшла з життя, i моя донька не мала спiльних спогадiв зi своєю бабусею, – пояснює Вiталiй Запека. – Знаходячись у рiзних небезпечних мiсцях, я зрозумiв, що моя новонароджена онука може не мати спiльних спогадiв iз дiдусем. Тому, сидячi в окопi пiд канонадою, я вирiшив записати нашi спiльнi з онукою спогади наперед. Але в цiй iсторiї немає жодного слова про вiйну, в книжках про «Полiну» лише смiшнi, радiснi, свiтлi дитячi iсторiї».

Пiд час презентацiї книжок в обласнiй бiблiотецi для юнацтва iменi Євгена Маланюка Вiталiй Запека розповiв про свiй шлях вiд росiйськомовного полтавського фотографа до українського письменника, про свою любов до лiтератури, про службу в Збройних Силах України (вiд 25 лютого 2022 року вiн знову став на захист України в лавах 116 батальйону територiальної оборони, позивний – «Спiлберг»). Крiм багатьох шанувальникiв творчостi Запеки на зустрiч iз письменником також завiтали учнi 10 класу комунального закладу «Центральноукраїнський науковий лiцей-iнтернат Кiровоградської обласної ради».

У Кропивницькому вiдбулася зустрiч з українським “Спiлбергом”

Оцінити цей запис

ДЖЕРЕЛО