#громадськемісце В Українi збiльшили штрафи за порушення правил мобiлiзацiї #кропивницький #kropyvnytskyi

В Українi збiльшили штрафи за порушення правил мобiлiзацiї

Верховна рада України ухвалила у другому читаннi законопроект №10379 про посилення вiдповiдальностi за вiйськовi правопорушення.

Вiн, зокрема, в кiлька разiв пiдвищує штрафи для ухилянтiв, iнформує Златопiль.

За що саме i скiльки доведеться заплатити

Схвалений законопроект викладає статтi 210 та 201-1 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення у новiй редакцiї.

Вiдповiдно до чинних положень ст. 210, порушення правил вiйськового облiку карається штрафом вiд 510 до 850 гривень. Такий штраф загрожує, наприклад, якщо людина не стоїть на облiку або вчасно не оновлює данi.

Якщо порушення допускається повторно протягом року або у особливий перiод штраф збiльшується – вiд 850 до 1 700 гривень.

Вiдповiдно до чинних положень ст. 210-1, за порушення законодавства про оборону, мобiлiзацiйну пiдготовку та мобiлiзацiю – вiд 1 700 до 3 400 гривень для громадян та вiд 3 400 до 5 100 для посадових осiб. Такий штраф загрожує за вiдмову вiд повiстки чи неявку за нею до ТЦК.

Повторне порушення або у особливий перiод, пiднiмає планку до 3 400 – 5 100 та 5 100 – 8 500 гривень вiдповiдно.

З набранням чинностi новим законом штрафи пiдвищаться в кiлька разiв.

Зокрема, фактично запроваджуються три режими – порушення, повторне порушення та порушення пiд час воєнного стану. Вiдповiдно, штрафи за ст. 210, що стосуються вiйськового облiку, становитимуть:

у мирний час – вiд 3 400 до 5 100 гривень

у воєнний час (або повторне порушення) – вiд 17 000 до 25 500 гривень

Вiдповiдно до ст. 210-1, за порушення законодавства про оборону та мобiлiзацiю у мирний час:

для громадян – вiд 5 100 до 8 500 гривень

для посадових та юридичних осiб – вiд 17 000 до 34 000 гривень

За ухилення вiд мобiлiзацiї у воєнний час:

для громадян – вiд 17 000 до 25 500 гривень

для посадових та юридичних осiб – вiд 34 000 до 59 000 гривень

Зазначимо, новi штрафи набудуть чинностi наступного дня пiсля оприлюднення закону, який ще належить пiдписати президенту України.

Пiсля цього за неявку до ТЦК за повiсткою, ухилення вiд постановки на облiк та за несвоєчасне оновлення даних спочатку призначатимуть мiнiмальний штраф у 17 000 гривень. А пiдприємства, якi iгнорують необхiднiсть ведення вiйськового облiку працiвникiв, каратимуть на суму вiд 34 000 гривень.

Важливе уточнення. Положення ст. 210 та 210-1 не застосовуються, якщо ТЦК має можливiсть отримати персональнi данi з електронних державних реєстрiв.

ТЦК без суду. Ухилянтiв штрафуватимуть заочно?

Стають можливими так званi заочнi штрафи за порушення правил вiйськового облiку та ухилення вiд мобiлiзацiї. Бо тепер необов’язково складати протокол, на пiдставi якого виноситься ухвала про штраф.

Наразi ТЦК оформлює протокол про притягнення до адмiнiстративної вiдповiдальностi, який спрямовується до суду. I вже суд вирiшує питання щодо накладення штрафу. Причому пiд час складання протоколу обов’язкова присутнiсть вiйськовозобов’язаного. Вiн має ознайомитись зi своїми правами, пiдписати документ чи вiдмовитися вiд пiдпису.

Наразi ж стаття 258 КУпАП доповнюється нормою про те, що протокол за ст. 210 i 210-1 не складається, якщо порушення скоєно в особливий перiод i якщо особа не з’явилася в ТЦК без поважних причин або не повiдомила причину неприбуття за повiсткою.

При цьому є застереження, що вiйськовозобов’язаний має бути належним чином повiдомлений про дату, час та мiсце виклику. А ще пiдтвердження про належний виклик має бути у ТЦК.

Таким чином, якщо особа не оновила свої данi, не повiдомила про змiну особистих даних (сiмейний стан, стан здоров’я тощо), не з’явилася за повiсткою, то вiйськкомат виносить ухвалу про штраф без протоколу. Водночас у ТЦК мають бути пiдтверджуючi документи, якi саме – у законопроектi не вказано.

Що ще змiнить новий закон

Новий закон продовжує термiн адмiнiстративного затримання. Вiдповiдно до ст. 263 за порушення правил вiйськового облiку та ухилення вiд мобiлiзацiї в перiод воєнного стану полiцiя може затримати на строк до трьох годин для складання протоколу.

А у випадках, необхiдних для встановлення особи та/або з’ясування обставин порушення – до трьох дiб.

Зазначимо, кримiнальна вiдповiдальнiсть за ухилення вiд мобiлiзацiї настає, коли вiйськовозобов’язаний не має права на вiдстрочку, пройшов вiйськово-лiкарську комiсiю, був визнаний придатним до служби та отримав “бойову повiстку”, але не з’явився без поважної причини.

Вiдповiдно до ст. 336 Кримiнального кодексу України, ухилення вiд призову на службу пiд час мобiлiзацiї карається позбавленням волi на строк вiд 3 до 5 рокiв.

Урядова редакцiя пропонувала прирiвняти вiдмову вiд проходження вiйськово-лiкарської комiсiї до ухилення вiд мобiлiзацiї, тобто також карати тюремним термiном. Проте профiльний комiтет Ради до другого читання вiдхилив норму.

Джерело: РБК Україна

В Українi збiльшили штрафи за порушення правил мобiлiзацiї

Оцінити цей запис

ДЖЕРЕЛО