Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/u442528224/domains/hromadske.space/public_html/wp-content/mu-plugins/PluginOrganizerMU.class.php on line 27
Кіровоградщина здатна забезпечувати ураном всі АЕС світу – Громадське Місце Кропивницький

#громадськемісце Кіровоградщина здатна забезпечувати ураном всі АЕС світу #кропивницький #kropyvnytskyi

Кіровоградщина здатна забезпечувати ураном всі АЕС світу

В ОВА розповіли, що для цього потрібно зробити.

На Кіровоградщині ведеться видобуток урану, який використовується зокрема в атомній енергетиці. За оцінками представників МАГАТЕ видобуток урану на Кіровоградщині може забезпечити роботу АЕС світу протягом 100 років.

Про це повідомили в Кіровоградській ОВА, пишуть новини Кіровоградщини.

Для безперебійної роботи всіх АЕС світу потрібно 60 тисяч тонн урану на рік. До 2024 року потреба у копалині може збільшитись до 100 тисяч тонн.

Крім того, в КОВА зазначили, що Україна посідає 9 місце в світі по запасах уранової руди. Найбільший обсяг копалини розташований на території Кіровоградщини. В 2023 році було вироблено 266 тонн урано-оксидного концентрату. Можливості заводів, розташованих в області, дозволяють виробляти 1200 тонн продукції на рік.

«А при підтримці держави і належній організації технологічного процесу підприємство могло б видавати по 2400 тон уранового концентрату на рік та забезпечувати ядерним паливом усі 15 атомних енергоблоків України», – зазначив Павло Конопко.

ДЖЕРЕЛО